Eficiència energètica, optimitzem recursos?

En el post passat vam veure alguns consells per estalviar en la nostra factura de la llum i el gas i per tant ser més eficients energèticament, aquesta setmana us deixarem amb alguns consells mes per acabar de completar aquesta sèrie de dos posts sobre eficiència energètica. Farem servir la mateixa estructura que el post passat, comencem doncs amb els consells.


1.    Perquè volem els arbres?
Sempre dintre de les nostres possibilitats intentarem que els arbres ens ajudin a que la nostre casa sigui més eficient, com ho fem? Doncs intentant que els arbres que estan propers a casa nostre i ens poden fer ombra, siguin de fulla caduca, d’aquesta manera al hivern no tindrà fulles i permetrà el pas del sol, també ens aïllarà una mica del vent i a l’estiu ens aïllarà dels raigs del sol, fent que l’ambient sigui més fresc. Les plantes trepadores també tenen un gran poder d’aïllament. Segons l’Asociación Española de Centros de Jardineria poden arribar a provocar un 25 % d’estalvi.
2.    Els colors, també són importants
Si has tingut un cotxe negre hauràs notat el calor que passes a l’estiu, això es deu a que els colors i l’absorció dels raigs solars estan relacionats, quan més obscur és el color, més raigs absorbeixen i per tant més calor. Segons varis estudis al color negre absorbeix el 98 % del calor que l’hi arriba, el gris el 90 % i el verd fosc el 79 %. Per aquest motiu als pobles del sud de la península les cases són blanques i a muntanya les cases són més fosques.


3.    Catifes màgiques
El terra dels pisos és un dels elements constructius que més pèrdues energètiques té. Al hivern la temperatura és de 10-12 ºC per això és recomanable l’ús de solucions textils, com les catifes que ajuden a conservar les altes temperatures, també són recomanables solucions amb fusta que també ajuden a aïllar i  a conservar la calor.
4.    Peli i manta

Hi ha quelcom més clàssic a les tardes de hivern que els dies de peli i manta, quan el fred és suau no hi ha res millor per mitigar-lo que una manta mentre llegim o mirem la tele, especialment són recomanables les de fibres animals, ja que són les més aïllants i en condicions de fred transpirant molt be, d’aquesta manera evitem la sensació de humitat. Afortunadament avui en dia tenim alternatives com les de fibres sintètiques com el forro polar o franel·la, també podem aprofitar per crear un ambient càlid obrint algunes veles, encara que és bo saber que les veles per si soles no contribueixen a augmentar la temperatura de l’estància, el llibre l’escolliu vosaltres.